UPSR 5A, terima hadiah kereta Mini Cooper bernilai RM120,000

Berita tentang seorang murid tahun 6, Siti Nur Fatini Zulaikha Zukila yang mendapat hadiah kereta mewah Mini Cooper setelah dia berjaya memperoleh 5A dalam UPSR yang diumumkan 14 November 2013 lalu tersebar luas di media sosial khususnya di Facebook. 


Gambar ini dimuat naik dalam Facebook dan blog oleh ibunya sebagai kenangan.

Saya mengambil kesempatan ini ingin mengucapkan tahniah kepada adik Siti Nur Fatini Zulaikha Zukila  diatas kecemerlangannya di dalam UPSR. 

Walaubagaimanapun, saya tidak pasti sama ada saya patut mengucapkan tahniah di atas hadiah kereta Mini Cooper yang diterimanya. Hadiah mewah itu yang bernilai RM120,000 diberikan oleh ayahnya, Zukila Deraman, 36 tahun, seorang pembekal ayam di Kota Bharu, Kelantan.


Mini Cooper, RM120,000

Siti Nur Fatini Zulaikha Zukila, 12 tahun


“Saya tidak menyangka bapa menunaikan janjinya, malah membawa kereta itu ke sekolah sebagai hadiah kejayaan saya. Ibu memuat naik gambar dalam Facebook sebagai kenangan dan saya tidak menyangka ia menjadi perhatian,”

"Saya pernah memberitahu ayah ingin memiliki kereta tersebut kerana bentuknya yang comel pada awal tahun ini dan pada pertengahan tahun, ayah berjanji akan menghadiahkan kereta tersebut jika memperoleh 5A dan ayah benar-benar mengotakan janji itu semalam."

"Saya sedar saya tidak mungkin dapat memandu kereta ini kerana masih belum mencapai usia untuk memiliki lesen tetapi sekurang-kurangnya saya boleh mengaku kereta itu kepunyaan saya."

Siti Nur Fatini berkata, dia berusaha bersungguh-sungguh mendapatkan keputusan cemerlang dalam peperiksaan tersebut selepas bapanya berjanji menghadiahkan kereta idamannya.

(Kalau tak diberi hadiah Mini Cooper...agaknya berapa 'A' adik ini akan dapat?)


Nor Aishah Mahmud, 31 tahun, ibu Siti Nur Fatini Zulaikha Zukila

“Kereta Mini Cooper jenis dua pintu dalam gambar dimuat naik dalam Facebook itu bukan kereta sebenar yang akan dihadiahkan kepada anak. Suami akan bawa balik kereta lain, tetapi tetap jenama Mini Cooper mungkin empat pintu bagi kemudahan keluarga kami,” 

“Suami hanya menunaikan janjinya kepada anak dan kebetulan kami mampu membelinya. Gambar itu dimuat naik untuk kenangan keluarga dan tiada niat untuk menunjuk-nunjuk kemewahan."         

(Apapun...kemewahan telah ditunjukkan dengan 'menunjuk-nunjuk'kan gambar kereta mewah ituKesimpulannya...apa yang baik jadikan ikutan, apa yang tidak dan kurang baik, tinggal-tinggalkan.)
Sumber:


Terima Kasih

No comments:

Post a Comment