Apa Itu Program Pembangunan Guru Baharu...???

Pada 10 September 2012, Isnin saya telah menghadiri taklimat Guru Mentor Program Pembangunan Guru Baharu (PPGB) di PPD. Saya menggantikan guru 'senior' yang tidak dapat hadir. 

Sebelum pergi, saya tertanya-tanya apa bendanya PPGB ini lalu saya minta tolong Mr. Google. Maklumlah saya tidak pernah mendengar tentang program ini.

Alamak! Saya mahu tarik dirilah....

Semasa taklimat di PPD, penceramah di'tembak' oleh guru bertalu-talu.  Daripada 31 buah sekolah, hanya beberapa buah sekolah sahaja yang tahu tentang kewujudan program ini. Saya pun dapat tahu tentang PPGB ini setelah dibantu oleh Mr Google yang baik hati.

Ramai guru-guru "naik angin" selepas ditunjukan contoh-contoh folio dan folder yang telah dihasilkan oleh guru baharu dan guru mentor daripada sekolah rintis. Hati saya semakin kecut bila ditunjukkan contoh Buku Log Guru Mentor

Saya mula menggaru-garu kepala yang sebenarnya tidak gatal pun.

Aishh... kenapa saya? Itulah soalan yang berbisik-bisik dibibir guru-guru.

__________________________________________________________________

Secara ringkas, Program Pembangunan Guru Baharu (PPGB) ini dibangunkan oleh Bahagian Pendidikan Guru (BPG) khusus untuk guru-guru baharu yang pertama kali ditempatkan mengajar di sekolah menengah dan rendah mulai tahun 2011. Bermula tahun 2012, pelaksanaan PPGB akan dipantau sebanyak 2 kali setahun. 

Program ini akan berjalan selama setahun bermula dari hari pertama guru baharu ditempatkan (posting). Guru-guru baharu akan dibimbing oleh guru mentor yang dilantik pihak sekolah. Bimbingan dan tunjuk ajar meliputi aspek pengajaran dan pembelajaran, pengurusan bilik darjah, pengurusan tugas dan program sekolah, pelaksanaan ko-kurikulum dan beberapa aspek yang berkaitan dengan hal ehwal murid.

BPG mendefinisikan PPGB sebagai satu program pembelajaran melalui bimbingan yang berstruktur berasaskan sekolah untuk menyokong pembangunan profesionalisme Guru Baharu bagi meningkatkan kualiti guru dalam profesion keguruan.


Terima Kasih

2 comments:

  1. br je td lecturer sebut ttg PPGB ni dalam kelas n suh kitorang google..thanks cikgu hijau share this

    ReplyDelete
  2. salam...cikgu,nk minta emelkan softcopy PPGB kpd sy, shuhadakyusoff@yahoo.com thnks in advance...

    ReplyDelete