Frog VLE | Satu Inisiatif KPM Di bawah Projek 1BestariNet

Entri kali ini tentang Frog VLE, si katak biru yang suka melompat-lompat...

~ ~ ~ ~ ~

Frog VLE (Virtual Learning Environment) atau Persekitaran Pembelajaran Maya Frog adalah sistem pembelajaran berasaskan laman web yang menyerupai pendidikan dunia sebenar dengan menyatukan konsep pendidikan konvensional. Dengan bahasa yang lebih mudah difahami, Frog VLE boleh dianggap sebagai intranet, bilik darjah online dan ruang sosial untuk sekolah, semuanya dalam di bawah satu bumbung.

Sebagai contoh, guru-guru boleh memberi tugasan, ujian dan markah secara maya, sementara para pelajar boleh menghantar kerja rumah mereka dan menyemak markah yang diperolehi melalui Frog VLE. 

Ibu bapa pula boleh berkomunikasi dengan guru-guru dan pihak pentadbir sekolah boleh menyusun kalendar sekolah dan memaparkan notis melalui Internet. 

Frog VLE boleh diakses di mana jua, pada bila-bila masa dengan adanya sambungan Internet.

Bagaimanakah saya boleh mengakses Frog VLE?

ID Yes 1BestariNet untuk daftar masuk tunggal akan membolehkan anda untuk mengakses Frog VLE. Setiap sekolah mempunyai URL yang tersendiri untuk tujuan log masuk.

Dengan ID Yes 1BestariNet anda, anda boleh mengakses Frog VLE serta seluruh sumber dan aplikasi global daripada Google, Khan Academy, dan banyak lagi, selain anda boleh mengikuti butiran akaun anda dalam rangkaian Yes.

Maklumat lanjut boleh baca di alamat URL berikut:Terima Kasih

No comments:

Post a Comment