Azhar Ali Mengaku Tidak Terima Biasiswa NASA - Ditipu Scammer atau Gila Glamer?

Alahai, baru semalam saya 'tweet' Azhar Ali ucap tahniah dan hari ini dapat tahu kejayan dia dapat tajaan biasiswa NASA adalah tidak benar.


Pagi tadi Azhar Ali telah membuat penafian tentang berita tersebut melalui akuan Twitter Saturn@theotherazharal. Dia terangkan secara panjang lebar tapi kesimpulannya katanya dia kena 'scam' atau ditipu oleh 'scammer'. Katanya dia terus kongsi berita kejayaan tersebut kerana sangat teruja tanpa membuat sebarang semakan tentang kesahihannya.


Setakat jam 3 petang Sabtu 2 Mei 2020, status perkongsian kejayaan Azhar Ali mendapat tajaan biasiswa NASA tersebut menjadi 'trending' dan dikongsi lebih 26,000 pengguna twitter. Ia juga mendapat liputan media-media utama malah mendapat perhatian Perdana Menteri, Menteri KPT dan juga Menteri MOSTI. 
Trending di Twitter - Azhar & NASA

Pengajaran buat semua orang terutamanya pihak media, orang-orang berpengaruh (politikus) dan paling penting DIRI SENDIRI untuk semak dahulu KESAHIHAN sesuatu perkara sebelum dikongsikan.

Walau bagaimana pun, warga twitter membuat dua kemungkinan:
1. Azhar Ali ditipu 'scammer'
2. Azhar Ali adalah penipu


Sumber & bacaan lanjut:
  1. https://says.com/my/news/m-sian-guy-azhar-ali-claims-nasa-nus-is-giving-him-a-scholarship-but-things-aren-t-adding-up
  2. https://www.thevocket.com/status-biasiswa-nasa-meragukan-azhar-ali-akhirnya-mengaku-ia-hanya-rekaan/
  3. https://www.hmetro.com.my/utama/2020/05/574067/azhar-akui-ditipu-tak-dapat-biasiswa-nasa


Terima Kasih

No comments:

Post a Comment