Pelajar Bukan Islam Dipaksa Makan Dalam Tandas Sepanjang Bulan Ramadan?

Pelajar non-muslim di SK Sri Pristana dikatakan 'dipaksa' makan dan berehat di bilik persalinan yang mana bilik itu bersebelahan dengan tandas.

Murid-murid bukan islam sedang makan dan rehat di bilik persalinan


Itu yang hangat diperkatakan di Facebook hari ini.

Aduan oleh ibubapa tersebut telah dikongsikan di facebookHebatnya kuasa Facebook...

Anda boleh ikuti kes ini dengan lebih terperinci dan jelas di Blog amenoworld.


Berikut adalah complaint ibubapa terbabit:
Dear friends do u hv feeling n a sense of humour. Is it fair for a sekolah kebangsaan sri pristana treatment our non Muslim children like this during puasa month. They restricted our children to go canteen becoz they will dirty and gave them bilik bersalin n mandi for rehat. They quanteen them not to go out from break. Is this fair? Can school treat like this. No food serve n no canteen. That bathroom is full of bacteria n smell becoz its a bathroom n next door toilet with the horrible smell. When we ask they keep sending to another bathroom n store place. As a mother I m in teas n sadness. My child in mess at Malay School. Y the parties n no body voice out. How many times we need to run. No STOP FOR THIS!!! My dear malay friends do u think this fair? Can ur Allah accept this? Making our children in suffers. This wat 1 Malaysia is it???? Pls help me some plss. I need help my child suffering at that roon whenever her break. Our complaints not taken in school in keep doing same.

Dan kes ini juga mendapat perhatian wartawan TV3 dengan membuat pembetulan fakta terhadap apa yang di tulis oleh blogger Amenoworld di blognya http://www.mazidulakmal.com/

"Gambar dirakamkan oleh keluarga pelajar itu kini tersebar di internet BUKAN bilik air tetapi BILIK PERSALINAN telah dinaiktaraf oleh pihak sekolah. Bilik sama dilengkapkan dengan dua meja serta beberapa sinki untuk memudahkan pelajar bukan beragama Islam membasuh tangan mereka. Kantin sekolah ditutup sejak hari pertama bulan Ramadan kerana kerja menggantikan pintu kayu dengan pintu kaca. Pihak pengurusan sekolah bimbang jika dalam proses pembinaan itu, mungkin pelajar menggunakan kantin akan tercedera"Walau apapun, pada pendapat saya, kita perlu juga mendengar hujah dan alasan daripada pihak SK Sri Pristana sendiri sebelum membuat apa-apa tuduhan. 

Seorang guru di SK Sri Pristana menulis di Facebooknya bahawa  tempat makan tersebut telah dibuka sebelum bulan puasa lagi bagi mengelakkan murid-murid islam dan bukan islam makan ditepi jalan dan di atas lantai kerana kekurangan kerusi dan meja makan.
Pihak KPM sedang menyiasat perkara ini dan mengikut blogger amenoworld, tindakan telah diambil. Terima Kasih

No comments:

Post a Comment